Tijd nemen voor jezelf

Foto blog 'Tijd nemen voor jezelf' | energetic flow

Inleiding

In deze blog wil ik het graag over ‘tijd voor jezelf nemen’ hebben. Degenen die bij mij in de praktijk komen lopen tegen vraagtekens aan. Op heel diverse vlakken weten ze even niet hoe ze verder moeten. Heel normaal, dat kan iedereen overkomen.

Ook al liggen de vraagtekens per persoon in verschillende levensgebieden, er is een rode draad op het vlak van tijd voor jezelf nemen. Als ik eenmaal met ze in gesprek ga en ze begeleid, komt vaak bovendrijven dat ze niet weten hoe ze verder moeten. Dat ze geen idee hebben waar ze een verandering in gang kunnen brengen. Het begint bij het punt dat ze geen tijd voor zichzelf nemen. En dan ècht tijd voor zichzelf en niet om iets leuks met anderen doen.

 

Hoe kun je veranderen?

Wat er gebeurt als je geen tijd voor jezelf neemt, is dat je geen moment creëert om nieuwe ideeën of gedachten binnen te laten komen. En elke verandering heeft om een start te maken een nieuw idee of een nieuwe gedachte nodig. Want als je doorgaat met de ideeën en gedachten die je al hebt, laat je niks nieuws toe in je leven. Als je kijkt naar de resultaten die je nu hebt en je wilt ze veranderen, is het noodzakelijk om je anders te gaan gedragen. Je resultaten laten namelijk altijd zien wat je in de periode daarvóór hebt gedaan.

Ben je niet tevreden met de resultaten die je in je leven ziet? Realiseer je dan dat als je doet wat je altijd deed, je blijft krijgen wat je altijd kreeg.

 

Maar tijd voor jezelf nemen klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Als je jezelf ‘verplicht’ om even niks te doen, komen er nogal snel dingen in je hoofd voorbij die met allerlei acties te maken hebben. Bijvoorbeeld dat je nog boodschappen moet doen, of dat je nog een afspraak in moet plannen, niet moet vergeten de vuilnis buiten te zetten enzovoorts. En voor je het weet schiet je weer in de actie om een van deze punten uit te voeren.

 

Hoe neem je tijd voor jezelf?

Wat ik als tip mee kan geven als je het lastig vindt om tijd voor jezelf te nemen is het volgende. Al klinkt het kinderachtig, probeer het eens door een wekker te zetten om toch jezelf te dwingen een aantal minuten ideeën toe te laten. Het is even wennen, maar je zult zien dat de ideeën binnenkomen zodra je meerdere minuten ‘nikst’.

 

En plan het eventueel op vaste dagen per week in je agenda in zodat je het niet vergeet. Als je het belangrijk vindt om te veranderen, zijn dit belangrijke afspraken om in je schema in te plannen. Succes!