Help, een verandering!

Foto blog 'Help een verandering!' | energetic flow

Inleiding

Verandering is de enige constante factor in de hele wereld. De tijd verandert, dag verandert in nacht en dan weer in dag, eb wisselt vloed af, de seizoenen veranderen, onze omstandigheden veranderen en mensen zèlf veranderen.

 

Hoe ga je ermee om?

De belangrijkste vraag rondom verandering is: hoe ga je ermee om?

Stel dat je deze vraag op jezelf betrekt, wat is dan het antwoord? Kun jij goed met veranderingen omgaan? Of vind je het spannend? Misschien vind je het juist geweldig als er weer iets verandert, zodat je jouw tanden dan weer ergens in kunt zetten?

Iedereen ervaart het anders. En dan hangt het natuurlijk ook nog eens af van WAT er precies verandert.

 

Grote of kleine verandering

De grootte van een verandering is relatief. Het gaat vooral om wat je bij de verandering voelt. Dat maakt ook dat een kleine verandering voor jou als een grote verandering kan voelen. Stel dat je op je werk te horen krijgt dat je werkplek wordt aangepast. Je krijgt een andere stoel, bureau, computer, maar de plaats en verdere omgeving verandert niet.

  • Je kunt het als positief ervaren: eindelijk een snellere computer en nieuwe spullen!
  • Je kunt het als vervelend ervaren: ik hoef helemaal geen nieuwe spullen, deze zijn prima.
  • Je kunt het als eng ervaren: het voelt straks niet meer vertrouwd en de computer heeft een nieuw besturingssysteem. Ik kan straks mijn werk niet meer normaal doen, alles loopt straks in de soep. Ik wil dit niet!

 

Zie je het verschil? Kun jij je inleven in de verschillende gevoelens?

 

Verandering positief leren ervaren

Stel nou dat jij bij nummer 3 uit het voorbeeld hoort en vaker moeite hebt met veranderingen dan kan het handig zijn om er eens bij stil te staan wat je ermee kunt. Om je vooruit te helpen (mocht het weer eens nodig zijn), geef ik je wat tips.

  • Bekijk de verandering eens van een afstand.
  • Is de verandering echt groot, of voelt het alleen groot?
  • Wat zijn de positieve punten die deze verandering met zich mee kan brengen?

 

Als je terugkijkt naar mijn voorbeeld en de tips erbij pakt ziet het er zo uit:

  • Je kijkt van een afstand en ziet dat alleen de spullen worden vervangen door precies dezelfde spullen. Het enige verschil is dat ze een ander jasje hebben.
  • Je realiseert je dat de verandering niet groot is, het voelt vooral groot. Maar ja, die nieuwe computer, hoe relativeer je dat?
  • Bedenk dat de computer wat gewenning nodig heeft (als minpunt) en dat je daarna het voordeel hebt dat deze computer heel wat sneller zal werken dan je oude. Dat bespaart je wellicht de ergernis die de oude met zich mee bracht. En dan heb je ook nog eens een veel betere stoel waardoor je lekkerder zit terwijl je werkt.

Inzicht

Als je de positieve kant van een verandering kunt zien, kun je richting het genieten gaan in je gedachten. Het draait om de perceptie (door wat voor kleur bril kijk je), want die vormt je gevoel. Pas als je door een positievere bril kunt kijken, kun je het positiever gaan ervaren.

Ken je iemand anders die hier misschien ook iets aan kan hebben? Deel deze informatie dan gerust!

 

Meer informatie

Als je hier meer over wilt weten of jezelf op dit punt wilt veranderen, neem dan contact met mij op. Of kom voor een gratis kennismakingsgesprek bij me langs.