Authentiek zijn

Foto blog 'Authentiek zijn' | energetic flow

Inleiding

Hoe zorg jij er eigenlijk voor dat je authentiek bent? Dat je dicht bij jezelf blijft?

We hebben 5 zintuigen, namelijk zien, horen, ruiken, voelen (tast) en proeven. Via je zintuigen krijg je elke dag continu immens veel prikkels binnen.

Ook al wil je jezelf zijn en dicht bij jezelf blijven, het kan zomaar zo zijn dat je je beïnvloed voelt door prikkels van buitenaf. Door prikkels en signalen die anderen uitzenden en door dingen die je ziet, hoort, ruikt voelt en proeft. Je kunt daadwerkelijk beïnvloed worden door anderen. Dat zal je ongetwijfeld kunnen bevestigen.

 

Wanneer ben je authentiek

Jij mag zelf bepalen wanneer jij jezelf authentiek vindt. In welke versie van jezelf jij vindt dat je authentiek bent. Een ander kan dat niet voor jou bepalen. Dat is onlosmakelijk met authenticiteit verbonden.

 

Je mag precies zijn wie JIJ bent. Jij bent namelijk uniek. Er is niemand op de wereld precies zoals jij. Je bent sowieso speciaal door je unieke, authentieke zelf te zijn. Je bent precies goed zoals je bent. En je mag houden van jezelf zoals je bent. Jouw bijdrage aan de wereld is uniek. Alleen jij kunt een bijdrage leveren op jouw manier. Een ander kan het niet zoals jij het doet. Je kunt maar beter trots zijn op wie je bent, mocht je dat nog niet zijn op het moment dat je dit leest. En leef je leven zoals je bent. Dan ben je authentiek.

 

Beangstigend?

Authentiek zijn, kan nogal beangstigend zijn. Alsof je in je blootje staat. Iedereen kan je authentieke ik zien en er iets van vinden. Een mening hebben over wie jij bent. Dat kan imponerend zijn. Daar weet ik zelf ook alles van.

Door mijn authentieke ik te zijn, laat ik zien dat ik spiritualiteit heel belangrijk vind binnen mijn leven. Zo belangrijk dat het een vast onderdeel van mijn leven is. Ik zou niet zonder willen of kunnen. Ik heb besloten om het toe te laten en het te uiten.

 

Waar ik tegenaan liep, nog voordat ik het uitte, is dat ik het eng en beangstigend vond wat anderen ervan zouden vinden. Of ze het weg zouden wuiven of af zouden keuren. Of ze er om zouden lachen en mij een zweefteef zouden vinden.

Langzaamaan veranderde het beangstigende gevoel. Dat kwam door een proces dat in mijzelf op gang was gekomen. Het acceptatieproces dat ik mijzelf mocht zijn inclusief het stuk spiritualiteit dat ik zo belangrijk vind. Het proces dat het niet belangrijk is wat een ander ervan vindt. Het proces waardoor ik nu op een ander punt in mijn leven sta, waarbij ik in mijn kracht sta juíst doordat ik mijzelf kan zijn.

 

Het grote pluspunt dat daarbij is gebleken, is dat het me nu niet meer uitmaakt wat een ander ervan vindt, omdat ik weet dat ik dicht bij mezelf mag blijven. Het voelt goed voor mij om mezelf te zijn en het te benoemen zoals het is. Weet je, het voelt krachtig om jezelf te zijn. Je kunt tegen een stootje als je jezelf bent. Je kunt tegen kritiek als je jezelf bent. Je kunt de kritiek van een ander makkelijker van je af laten glijden als je jezelf bent. Omdat het allerbelangrijkste in het leven wat mij betreft ‘trouw zijn aan jezelf’ is. Dat je ervoor zorgt dat je je authentieke ik toelaat in je leven. Vanuit daar kom je bij je rust, liefde en geluk.

 

Mijn authentieke ik

Begin deze maand was het ultieme ‘in je blootje’ moment voor mij. Mijn boek genaamd ‘Nuchter spiritueel’ werd door de drukker bij mij in de praktijk afgeleverd. Een geweldig moment, maar ook een beangstigend moment. In het boek laat ik namelijk mijn authentiek ik zien. Ik laat de lezers mijn spirituele ontdekkingstocht lezen en neem ze mee in hoe ik spiritualiteit zie.

 

Ik weet nog goed dat ik mijn man het manuscript had gegeven en hem had gevraagd om het heel kritisch te lezen en bestuderen. Vooral voor kromme zinnen, taalfouten, om te kijken of het lekker wegleest en om zijn mening over de inhoud te horen. Pas nadat hij het had gelezen, voelde ik bij mezelf ineens het gevoel naar boven borrelen ‘hij heeft in mij kunnen kijken’. Zo bloot voelde het. Tegelijkertijd was ik trots op de eerlijke en positieve feedback die ik van hem en nog 3 anderen kreeg die de schone taak hadden gekregen om mij van kritiek te voorzien. Het gaf me een stuk erkenning dat ik vanuit mijn hart sprak en dat het naar meer smaakte. Een groter compliment had ik zelf niet kunnen bedenken. Vooral omdat het geschreven is vanuit mijn authentieke ik.

(boek: ‘Nuchter spiritueel’ is inmiddels te bestellen via deze link)

 

Tips om authentiek te zijn

Om je authentieke ik te kunnen zijn en blijven, is het noodzakelijk om te weten wie je bent.

Onderzoek wanneer je je authentieke ik bent door te luisteren naar je gevoel.

Onderzoek ook, niet geheel onbelangrijk, wanneer je NIET je authentieke ik kunt zijn. Precies daar ligt je valkuil op de loer.

Zorg ervoor dat je jouw valkuil herkent en luister naar je intuïtie als je valkuil voor je ligt. Je intuïtie liegt niet en wijst je de weg.