Is nee zeggen egoïstisch?

Foto blog 'Is nee zeggen egoïstisch?' | energetic flow

Inleiding

Goh, hoe vaak zal ik zelf ‘ja’ hebben geantwoord op een verzoek terwijl ik het eigenlijk niet wilde? Nogal vaak voor mijn gevoel. Vooral ook in mijn werkomgeving toen ik nog niet als zelfstandige aan de slag was.

 

Het ligt gevoelig

Ik wilde mijn collega’s en leidinggevenden niet laten vallen of teleurstellen. En privé wilde ik niemand kwetsen. En eigenlijk, als ik heel eerlijk ben, kwam dat allemaal ergens vandaan.

Ik wilde zelf niet gekwetst worden, niet afgewezen worden, niet asociaal of egoïstisch gevonden worden, niet onaardig gevonden worden, want ik hield niet van confrontaties.

Hoe herkenbaar is dat?

 

‘Nee’ zeggen tegen hulpbehoevenden

Hoe kun je het in je hoofd halen om hulpbehoevenden een ‘nee’ te geven als ze jou om hulp vragen? Dat kan toch niet? Dat kun je niet maken!

Je kunt toch wel even wat tijd vrijmaken voor ze als ze iets zelf niet kunnen doen, iets zelf niet kunnen regelen, of als ze misschien zelf te ernstig in hun bewegingsmogelijkheden beperkt zijn?

Zijn dat situaties die jij kent?

 

Ik heb de puf niet meer

Wat als jij nou de puf niet meer hebt. Blijf je dan toch nog ‘ja’ zeggen? Ook al trek je het zelf niet meer? Ook al voel je dat jouw energieniveau te laag is?

Ga je zelfs uit gemakzucht maar in de ‘ja’-modus verder, omdat het zo vermoeiend is om ‘nee’ te zeggen en een discussie aan te gaan? Of omdat je ellende voor wil zijn?

Weet je, het begint, zoals met alles, altijd bij jezelf. Hoe zit het met jou, los van degene die om hulp vraagt?

 

Wat de situatie ook is, stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Ben ik de enige persoon die deze taak op zich kan nemen?
  • Ga ik over mijn eigen grenzen heen als ik deze taak op me neem?
  • Kan mijn energieniveau deze taak erbij hebben?

Hoe je verder kunt

Heb je het gevoel dat je iets moet doen? En dan kies ik bewust voor het woord ‘moet’, want als je dat gevoel hebt, is de kans groot dat je een negatief gevoel hebt.

Als je voelt dat een klus of taak over jouw grenzen heen gaat, of als je voelt dat je energieniveau te laag is, wordt het tijd om ‘nee’ te zeggen. Ook al heb je het gevoel dat je dan asociaal bent, zoals ik mijn blog begon. Alles wat ik heb geschreven onder het kopje ‘Nee zeggen tegen hulpbehoevenden’ is een overtuiging, een gedachtepatroon.

Neem afstand van belemmerende overtuigingen, want het is tijd om ervoor te zorgen dat je zèlf geen hulpbehoevende wordt.

 

Als je het idee hebt dat je vastzit, help ik je om te ontdekken wat je overtuigingen precies zijn en waar ze vandaan komen. Dan kun je verder in plaats van dat je ergens in je eentje in blijft hangen.

 

Belangrijke punten die ik je mee wil geven

Je bent de enige persoon in je leven die jouw eigen grenzen kan bewaken. En jouw hoofdverantwoordelijkheid ligt bij jouw eigen grenzen en je eigen leven. Daar is totaal niks egoïstisch aan. Houdt eerst van jezelf, daarna kun je van een ander houden.

 

Als je zelfs al voelt dat je richting een burn-out raakt of tegen een overspannen situatie aanhikt, ben jij degene die heel hard op de rem moet gaan staan. Een ander kan niet aan jou zien of merken hoe erg het met jou gesteld is.

Zorg voor jezelf en zorg dat je jouw eigen doelen niet uit het oog verliest.

Wat wil jij bereiken? Wat wil jij nog doen de komende weken, maanden, jaren? Leg de focus bij jezelf, het mooie is dat je er gelukkig van wordt en dat de mensen om je heen daar baat bij hebben. Zij genieten met je mee.

Negativiteit is besmettelijk, maar positiviteit ook. Kies alsjeblieft voor positiviteit en besmet daar anderen mee!