Wijd open

Foto blog 'Wijd open' | energetic flow

 

Goh, het onderwerp van deze blog valt me direct binnen, met een verhaal dat daarmee te maken heeft.

'Wijd open' is nogal een relatief begrip.

Hoe wijd ‘wijd open’ is, is voor iedereen anders. Stel je voor dat je heel graag schittert en graag in de belangstelling staat. Dan geeft ‘wijd open’ staan misschien nog niet genoeg voldoening. Dan wil je misschien in de overtreffende trap gaan om het te ervaren alsof je ‘wijd open’ staat.

Voor een ander is het al een hele opgave om zichzelf zichtbaar te laten zijn. Om de aandacht toe te laten of misschien al eens een eigen grens te durven stellen. Iedereen ervaart dingen anders. En iedereen communiceert anders. Verbaal èn non-verbaal.

 

Introvert of extravert

Als je introvert bent en je niet op je gemak voelt bij veel aandacht van anderen, straalt jouw lichaamstaal al uit dat je liever met rust gelaten wilt worden.

Als je heel extravert bent, laat je houding al aan anderen zien dat je openstaat voor contact. Dat je het leuk vindt om aangesproken te worden.

 

Sta jij wel eens stil bij jouw non-verbale communicatie? En hoe ‘wijd open’ ben jij?

Nog een belangrijkere vraag is als je het mij vraagt: hoe tevreden ben je zelf met jouw mate waarin je wijd open bent?

 

'Normaal gedrag'

Al van kleins af aan leren we wat ‘normaal gedrag’ is. Jaar in jaar uit leren we bij en geven we stempels aan wat we zien en meemaken. Van daaruit zou het zomaar kunnen gebeuren dat je over een introvert persoon zegt dat hij meer open mag zijn. Dat het beter zou zijn voor hem of haar.

Dat is een aanname die voorbij gaat aan wat de persoon zelf als behoefte heeft. En juist bij iemands behoefte staan we niet altijd stil.

 

Miscommunicatie

Ik merk aan mezelf dat ik als coach steeds vaker gesprekken kan opentrekken door er vanaf de zijlijn een kanttekening bij te laten zien. De kanttekening dat onbegrip ontstaat vanuit aannames. En dat miscommunicatie vaak geen miscommunicatie is, maar een verschil in belangen en behoeftes.

De tip die ik je mee wil geven is om te stil te staan bij jouw behoeftes en belangen. Kijk wat jij zelf wilt. En als er miscommunicatie is ontstaan, bekijk dan eens of het een verschil in belangen en behoeftes is.

 

Jouw verhaal?

Als je ontdekt dat iemand ‘alleen maar’ een ander belang of een andere visie heeft, is het makkelijker om me miscommunicatie om te gaan dan wanneer je denkt dat je de ander iets uit moet leggen omdat hij of zij het (ogenschijnlijk) niet goed begrijpt.

Wil je jouw situatie met mij delen? Daar sta ik zeker voor open.