Wat als je aannames niet kloppen?

Foto blog 'Wat als je aannames niet kloppen?' | energetic flow

“Dat begrijpt hij toch wel?” is een mooie en veel voorkomende aanname.

 

Hoe vaak komt het voor dat jij dat denkt? Regelmatig? Denk je dat vooral thuis of op je werk? Frustreert het je mateloos als je weer zo’n moment hebt waarop de ander je uit zichzelf ‘niet begrijpt’?

Niet iedereen is even sensitief of zelfs hoogsensitief

Stel nou dat je vrij sensitief bent. Of stel dat je hoogsensitief bent. Dan heb je extra goede voelsprieten die prikkels eerder oppikken en die prikkels dieper binnen laten komen dan bij anderen. Dat is een basis waar je aan merkt dat je hoogsensitief bent.

 

Ondertussen weet je waarschijnlijk dat jij daarin niet de enige bent en dat er ook veel mensen zijn die juist NIET hoogsensitief zijn. Elaine Aron (psycholoog) is degene die onderzoek deed naar hoogsensitiviteit en deze term creëerde en ontdekte dat 15 tot 20% van de bevolking hoogsensitief is. Dat houdt ook in de 80 tot 85% van de bevolking prikkels sowieso al minder intens ervaart en pas later binnenkrijgt dan jij.

Denkbeeldige voelsprieten

Tijd om terug te gaan naar de aanname “Dat begrijpt hij toch wel?”.

Jij hebt je voelsprieten die volop hun werk doen. Als je iemand tegenover je hebt die andere of hele kleine voelsprieten heeft, zijn er misschien bij hem nog helemaal geen prikkels binnengekomen. Omdat wij (ik ben zelf hoogsensitief, voor degenen die dat nog niet wisten) situaties sneller doorgronden, nemen we aan dat de ander wel begrijpt dat hij iets hoort te doen. Maar hoe logisch is het dat we dat van hem verwachten? Klopt het wel dat hij de situatie al in zich op heeft genomen? Is hij misschien nog helemaal niet met zijn gedachten bij dat onderwerp? Is hij misschien trouw aan zijn eigen taak aan het werken en gaat de situatie aan hem voorbij? Jij bedenkt jouw voelsprieten op zijn hoofd, terwijl hij die misschien helemaal niet heeft.

Hoe tackel je dit?

In plaats van aannames doen vanuit je kwaliteiten kun je dit makkelijk tackelen, als je daar tenminste voor openstaat. Hoe dan? Vraag het aan degene die het betreft als “Dat begrijpt hij toch wel?” boven komt drijven. Ook al voelt het niet prettig om het te vragen. Alleen als je het vraagt, krijg je een eerlijk beeld. Alleen als je het vraagt, krijgt hij een eerlijke kans. Alleen als je het vraagt, weet je of hij de situatie begrijpt. Alleen als je weet of hij het begrijpt, kun je bijsturen als het nodig is. Dus de bal ligt bij jou. Schiet niet door richting onbegrip, stel gewoon de vraag die op dat moment van belang is. Je voorkomt een hoop ellende. Een aantal oud-collega’s van mij hadden een spreuk die belangrijk is om in je achterhoofd te houden: “assumption is the mother of all fuck ups”.

Vanuit aannames gaat echt veel mis.

Let op dat je niet de aanname doet dat een ander de situatie in kan schatten zoals jij dat vanuit jouw hooggevoeligheid kunt. Niet iedereen is hooggevoelig.