Gemotiveerd tijdens verandering?

  • Ben jij al veel met verandering bezig geweest in je leven?
  • Heb je al veel gedaan om je leven in positieve zin te veranderen?
  • Ging jij al buiten je comfort zone om nieuwe manieren te ontdekken om meer plezier, geluk, genot of geld in je leven te creëren?

Iedereen krijgt uitdagingen in het leven en gaat er op zijn eigen manier mee om.

Als jij op 1 of meer van bovenstaande vragen JA als antwoord geeft, wil ik je een compliment geven. Je hebt jezelf er al toe gezet om iets te creëren voor jezelf. Misschien zelfs voor jezelf én anderen om je heen. Niet iedereen doet dat, wees daar alvast trots op!

Het kan zwaar zijn

Ja, het kan zwaar zijn. Het kan zelfs vaak zwaar zijn. Elke verandering kan een beweging buiten je comfort zone zijn. Een beweging voorbij aan wat je onderbewustzijn als veilig beschouwd. Je onderbewustzijn zal er alles aan doen om je terug in je oude comfort zone te krijgen. Zo zit je systeem nu eenmaal in elkaar.

 

Zie het als een stevig elastiek dat om je middel zit. Je kunt alle kanten op lopen, tot je aan het eind van de lengte van je elastiek bent.

Zodra je die afstand hebt bereikt, moet je moeite doen om de elastiek op te rekken, en de elastiek is zo sterk dat het je terugtrekt.

Stretchen

Door vaker je het elastiek op te rekken, wordt het iets langer. Het stretcht voortaan makkelijker mee tot de nieuwe lengte.

Tegelijkertijd is de elastiek zo sterk, dat het zeer doet als je er te hard aan gaat trekken. Zo is dat ook met je gevoelens en emoties als je te ver buiten je comfort zone gaat. De level stress wordt te hoog en wie weet schiet je daardoor zelfs in paniek. Die plek willen we vermijden. Stretch langzaam op. Stap voor stap. Ook al lijkt het alsof er geen verandering op gang komt.

Resultaten in zicht?

De afgelopen jaren ben ik veel op zoek gegaan naar mogelijkheden in persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen om anderen te kunnen faciliteren, ook voor mezelf. Ik vind het belangrijk om te blijven groeien en blijf nieuwsgierig naar hoe de wereld er weer uit zal zien als ik weer een groeispurtje heb gehad.

 

Tijdens de ontwikkeling van punten die voor mij belangrijk waren om een beter te bekijken, merkte ik vaak bij mezelf dat het erg demotiverend kan zijn. Vol goede moed dook ik in een thema en ging er alles over uitpluizen door zelfonderzoek, lezen, video's bekijken, met vrienden en collega's spiegelen. En dan was er regelmatig een moment dat alles leek stil te staan in plaats van vooruit te gaan. Hoe demotiverend is dat? Erg demotiverend!

Maar: het is niet erg!

 

Zodra je stilstand merkt, dreigt de elastiek je weer terug te trekken naar de oude vertrouwde maximale lengte. Misschien wil je opgeven nu je motivatie verdwijnt omdat je geen resultaten ziet.

Probeer op deze momenten eens zonder oordeel naar jezelf te zijn. Probeer er niks van te vinden en kijk wat er nog meer mogelijk is op dat moment. Wat kun je NU doen om meer te creëren?

Je hoeft niet op zoek naar een antwoord. Laat het ZIJN. En laat jezelf ZIJN. Kijk wat er op je pad komt dat aansluit bij de verandering die je wilt creëren.

 

Je creëert al!

Groeien heeft tijd nodig. Als je aan een grasspriet trekt, gaat het niet sneller groeien.

Gun jezelf die tijd en gun het universum de tijd om jouw nieuwe realiteit te creëren en zichtbaar te maken.

 

Kijk na meerdere weken eens terug op je situatie. Je zult zien dat je het verschil kunt ontdekken, terwijl het je tijdens het proces niet opvalt dat je al aan het veranderen bent.