Verbeeldingskracht

Foto blog 'Verbeeldingskracht' | energetic flow (credits go to Ela Jardim)

Werden er verhaaltjes aan jou voorgelezen als klein kind? Op school, of thuis voor het slapen gaan? Weet je nog hoe het voor jou voelde als je op een punt in het verhaal zat dat je jouw volle verbeeldingskracht kon gebruiken?

Kinderen gebruiken ontzettend makkelijk hun verbeelding. Sommigen kunnen zichzelf zo goed iets verbeelden dat het zelfs lijkt alsof ze continu aan het fantaseren en wegdromen zijn. Ik vind het heerlijk om kinderen zo vrij te zien en zo te zien genieten van het spel waarin ze op dat moment zitten.

Kwijtgeraakt

Hou ouder je wordt hoe groter de kans dat je het spel van de verbeelding gedeeltelijk of misschien zelfs wel helemaal kwijtraakt. Herkenbaar?

Het is pijnlijk jammer als je het helemaal kwijt bent. Je bent alle mogelijkheden om te fantaseren achter je aan het laten. Je bent los van je oneindige mogelijkheden. Weg van de momenten dat je vanuit onbezorgdheid mag creëren en beleven, zonder ook maar een enkele grens.

 

Misschien kruip je nog af en toe via een film of een spannend boek in je creatieve vermogen om een volgend stuk in de verhaallijn te creëren voordat het zichtbaar of te lezen is. En heel misschien ben jij één van de gelukkigen die een creatief beroep heeft en mag spelen met de verbeeldingskracht in jezelf om mooie dingen te creëren voor een ander.

Belang van verbeelding

Verbeelding bestaat niet zomaar of zonder reden. Het is één van onze mentale spieren. De mentale spieren kun je trainen, zoals je fysieke spieren. Als je dat niet doet, worden ze als het ware slapper. Zoals bijvoorbeeld gebeurt als je een gebroken been hebt en het daardoor wekenlang niet mag gebruiken. Je spieren slanken af en je moet ze opnieuw trainen om hun kracht weer terug te krijgen.

Onze mentale spier van verbeelding kun je ook opnieuw gaan trainen als je er al langere tijd geen gebruik meer van hebt gemaakt. Op een hele simpele manier kun je voor jezelf kijken waarover je eens weg wilt gaan dromen. Probeer het maar eens.

 

Als je weer een beetje de smaak te pakken hebt en je verbeelding getraind is, merk je dat je deze mentale spier steeds makkelijker in kunt zetten. Het doel bepaal je zelf. Is het om te creëren zonder doel? Is het om spelenderwijs te ontspannen en genieten? Of is het misschien om iets groots te creëren?

Je kunt namelijk niet zonder verbeelding als je iets groots wilt creëren. Je zult voorbij gebaande paden moeten gaan. Je zult buiten je comfort zone moeten gaan. Juist dáár heb je de kracht van verbeelding nodig. Zet de kracht in en visualiseer elke dag hoe je leven eruit ziet als je jouw grote doel hebt bereikt. Het is van ontzettend groot belang, want zonder dit te doen, is voor jezelf en het universum onduidelijker wat je nodig hebt om je doel te bereiken.

Zelf doseren

Wil je op jouw grote doel af en wil je de kracht van verbeelding gaan toepassen?

Ga dan voor een zo duidelijk mogelijke visualisatie. Sta af en toe stil om te kijken wat de visualisaties je ondertussen brengen. Je kunt zelf de dosering opschroeven als je merkt dat het je nog niet dichter bij je doel brengt.

En tenslotte nog één tip: processen hebben ook ècht zijn tijd nodig. Wees niet ongeduldig, elk zaadje heeft tijd nodig om uit te groeien tot iets dat je kunt oogsten. Blijf het zaadje ondertussen voeden en aandacht geven door jouw verbeeldingskracht en visualisaties. Geef niet halverwege op.

 

Succes met onbegrensd creëren! En vergeet niet te genieten onderweg.

Reactie schrijven

Commentaren: 0